MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bób ma umiarkowany do wysokiego indeksu glikemicznego – IG...
fot. pittawut/123RF

Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Cukrzycy

Bób ma umiarkowany do wysokiego indeksu glikemicznego – IG dla surowego warzywa wynosi 40, ale dla gotowanego już 80! Oznacza to, że spożycie bobu może powodować umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi. Osoby z cukrzycą mogą go jeść, ale powinny spożywać go na surowo lub jedynie lekko obgotowany, najlepiej razem ze skórką.

Zobacz również

Szymon Pietras piłkarzem 34. kolejki 4. ligi. Kto w najlepszej jedenastce?

Szymon Pietras piłkarzem 34. kolejki 4. ligi. Kto w najlepszej jedenastce?

Uczennica z PSP 4 laureatką międzynarodowego konkursu. Nagrodę odebrała na Wawelu

Uczennica z PSP 4 laureatką międzynarodowego konkursu. Nagrodę odebrała na Wawelu

Polecamy

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem

Nagrody „dla leni i mierniaków”. Nauczycielka oburzona komentarzem

60 tys. uczniów przeszkolonych z ewakuacji i pierwszej pomocy

60 tys. uczniów przeszkolonych z ewakuacji i pierwszej pomocy

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser

Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser