MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Międzynarodowy sukces Miejskiej Orkiestry Dętej Lubliniec i Mażoretek Szafir

Międzynarodowy sukces Miejskiej Orkiestry Dętej Lubliniec i Mażoretek Szafir

Nowi redaktorzy naczelni serwisów i tytułów Polska Press Grupy

Nowi redaktorzy naczelni serwisów i tytułów Polska Press Grupy

Polecamy

Dip czosnkowy z fetą. Pyszny dodatek do warzyw i mięs. Zrobisz raz i przepadniesz

HIT DNIA
Dip czosnkowy z fetą. Pyszny dodatek do warzyw i mięs. Zrobisz raz i przepadniesz

Kościelna dyspensa podzieliła Małopolskę. Gdzie przyszła chwila na mięso z grilla?

Kościelna dyspensa podzieliła Małopolskę. Gdzie przyszła chwila na mięso z grilla?

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!