MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przyprawa znana jako estragon to botanicznie bylica draganek...
fot. KENPEI (wikimedia.commons CC BY-SA 3.0)

Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać

Estragon, czyli bylica draganek

Przyprawa znana jako estragon to botanicznie bylica draganek (Artemisia dracunculus). Jest bardzo popularna w kuchni francuskiej, ale nie tylko. Jest polecamy n.in. do różnych kiszonek, popularny jest też ocet estragonowy. Świeży lub suszony pasuje do wielu potraw.

Jako zioło estragon ma działanie rozkurczowe, żółciopędne, wspomagające trawienie oraz wykrztuśne. Ma też właściwości grzybo- i bakteriobójcze. Stosuje się go też w kosmetyce (np. do pielęgnacji włosów, skóry trądzikowej i łojotokowej).

Uprawa. Estragon może osiągać spore rozmiary (do 1 m wys.) i jest wieloletni, choć nie jest w pełni odporny na mróz, wymaga zabezpieczenia na zimę. Sadzonki estragonu najwygodniej jest kupić lub uzyskać przez podział kępy (estragon tworzy podziemne rozłogi). Wymaga miejsca słonecznego i zacisznego, z żyzną ziemią o odczynie zbliżonym do obojętnego lub zasadowego. Podłoże powinno być wilgotne, ale nie mokre.

licencja CC BY-SA 3.0

Zobacz również

Dzień Dziecka w gminie Świeszyno. Rodzinnie nad rzeką Radew [ZDJĘCIA]

Dzień Dziecka w gminie Świeszyno. Rodzinnie nad rzeką Radew [ZDJĘCIA]

Piętrowy autobus angielski na Budzenie Sienkiewki. Zrobił prawdziwą furorę [FOTO]

Piętrowy autobus angielski na Budzenie Sienkiewki. Zrobił prawdziwą furorę [FOTO]

Polecamy

Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

HIT DNIA
Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Uczniowie pojadą na wycieczki szkolne za darmo! Startuje nowy program

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać