- Jesteśmy w miasteczku, które mocno oberwało podczas trzęsienia ziemi, większość miasta jest pod gruzami - relacjonuja z Elibistanu w Turcji restauratorzy i szefowie kuchni z Przemyśla.
To Maciej Łabuński, szef kuchni i właściciel restauracji Bosko Restauracja & Deli w Przemyślu oraz Łukasz Druzgała i Damian Soból.
Tureckie Elibistan ucierpiało podczas niedawnego trzęsienia ziemi. Przemyślanie, w ramach organizacji World Central Kitchen, pomagają w wyżywieniu ofiar trzęsienia ziemi.
- Dzisiaj przekroczyliśmy 25,7 tys. posiłków dziennie. Odwiedziliśmy nową lokalizację, jest to miasteczko namiotowe, w którym mieszka 3 tys. osób. Z Łukasz Druzgała codziennie rano przygotowujemy śniadanie dla naszej ekipy WCK, a głównym naszym zadaniem jest zarządzanie zespołem chefów kuchni z Turcji oraz dystrybucja posiłków na poszczególne punkty żywieniowe - z Turcji relacjonuje pan Maciej.
Jak twierdzi, drobne trzęsienia ziemi są nadal, ale już mniej odczuwalne.
- Na początku byłem nieźle wystraszony, ale można do tego przywyknąć - dodaje.
Wolontariusze radzą sobie sami w tych trudnych warunkach.
- "Bob Budowniczy" Damian Soból sprawił nam dzisiaj prezent... pralka i suszarka są już w naszym zasięgu - opisuje pan Maciej.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?